Papež: Rodina sjednocuje rozdílnosti, počínaje základním rozdílem mezi mužem a ženou

27.10.2020 

Vatikán. Svatý stolec dnes zveřejnil list, který papež František adresoval státnímu sekretáři Svatého stolce, kardinálu Pietru Parolinovi, a v němž popisuje svůj sen o evropském světadílu. Příležitostí k Františkově obsáhlé úvaze o kořenech, identitě a budoucnosti Evropy bylo několik letošních výročí – mj. půlstoletí od navázání diplomatických vztahů Svatého stolce s tehdejšími Evropskými společenstvími a čtyři desetiletí od založení Komise episkopátů Evropské unie (COMECE).

Kardinál Parolin v této souvislosti na dny 28. -30.10. plánoval návštěvu Bruselu, která ovšem byla zrušena kvůli zhoršení pandemické situace. Svatý stolec proto doufá, že schůzky s představiteli Evropské unie a členy komise evropských episkopátů se uskuteční formou videokonference.

Svatý otec v listě vyzývá k zachování evropského společenství států a varuje před odstředivými tendencemi:

“Sním o Evropě, která by byla rodinou a společenstvím. Místem, které by dokázalo docenit osobitost každého člověka a národa, aniž by se zapomínalo na jejich propojenost společnou odpovědností. Být rodinou znamená žít v jednotě, vážit si rozdílností, počínaje základním rozdílem mezi mužem a ženou. V tomto smyslu je Evropa skutečnou rodinou národů, které se nazvájem liší, a přesto jsou svázány společnými dějinami a osudem. Poslední roky a ještě více pandemie odhalily, že nikdo neobstojí sám a že jisté individualistické způsoby vnímání života i společnosti vedou jedině do sklíčenosti a osamění. Každý člověk dychtí po tom, aby byl součástí nějakého společenství, tedy vyšší a přesahující reality, která dodává smysl jeho individualitě. Rozdělená Evropa, složená z osamocených a nezávislých celků, stěží dokáže vyřešit budoucí výzvy. “Evropské společenství”, solidární a bratrské, bude naopak schopné těžit z rozdílů a jednotlivých přínosů, aby společně naložilo s problémy, které na ně čekají, počínaje pandemií, avšak též s ekologickou problematikou, která se netýká pouze ochrany přírodních zdrojů a kvality životního prostředí”.

Píše mimo jiné papež, jehož list kardinálu Parolinovi v plném znění najdete ZDE.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.