Svatý stolec potrestal kardinála Henryka Gulbinowicze

6.11.2020 

Vatikán/ Polsko. Apoštolská nunciatura ve Varšavě vydala dnes v poledne prohlášení informující o tom, že jeden z nejstarších kardinálů byl potrestán za činy, kterých se v minulosti dopustil. Kardinál Henryk Gulbinowicz má zákaz užívání biskupských insignií, byl zbaven privilegia pohřbu v katedrále a byla mu uložena pokuta formou daru, který má věnovat do Fondu sv. Josefa, zřízeného Polskou biskupské konferencí na podporu obětí sexuálního zneužívání. Emeritní vratislavský arcibiskup byl obviněn ze sexuálního obtěžování, homosexuálních aktů a kolaborace s tajnou policií za minulého režimu.

Prohlášení apoštolské nunciatury v Polsku:

V důsledku šetření provedeného ve věci obvinění vznesených na adresu kardinála Henryka Gulbinowicze a po přezkoumání jiných výtek ohledně kardinálovy minulosti, Svatý stolec přistoupil k následujícím disciplinárním rozhodnutím:

- zákaz účasti na jakékoli bohoslužbě či veřejném setkání;

- zákaz užívání biskupských insignií;

- pozbytí práva na pohřební obřady v katedrále a pochování v katedrále;

- zaplacení příslušné sumy peněz jako dar na podporu činnosti Nadace sv. Josefa, založené Polskou biskupskou konferencí na podporu činnosti církve ve prospěch obětí sexuálního zneužívání, psychologické pomoci a prevence a formování osob zodpovídajících za ochranu nezletilých.

Varšava, dne 6. listopadu 2020

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.