Jan Graubner znovu zvolen do čela ČBK

26.1.2005 

Olomoucký arcibiskup Jan Graubner byl znovu zvolen předsedou episkopátu České republiky. Rozhodli o tom biskupové na 58. plenárním zasedání své konference. Jeho zástupcem byl zvolen ostravsko-opavský biskup František Lobkowicz. Novým generálním sekretářem biskupské konference se stal ordinář řeckokatolické diecéze, Ladislav Hučko.

Hostem zasedání je apoštolský nuncius v České republice, arcibiskup Diego Causero. V promluvě k českým a moravským biskupům připomněl jejich blížící se návštěvu ?Ad limina Apostolorum?, plánovanou na listopad letošního roku a nedořešené vztahy mezi Svatým Stolcem a vládou ČR. Právě dovedení vatikánsko-české smlouvy ke zdárnému konci považuje vatikánský diplomat za prioritu své mise v naší zemi.

Kardinál Miloslav Vlk, odpovědný v České biskupské konferenci za věřejné záležitosti, ve svém vystoupení kritizoval škrty v rozpočtu na platy duchovních, které provedlo koncem minulého roku Ministerstvo kultury. Za nepřijatelné označil také návrhy řešit stále otevřenou otázku restitucí církevního majetku formou tzv. výčtového zákona. Dosud totiž nebylo přesně určeno, čeho se restituční náhrada týká. Největším aktuálním problémem ale zůstává návrh novely církevního zákona. Podle něj by totiž církev nemohla zřizovat právnické osoby.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.