Mlčení světa k dramatu pákistánských křesťanek

10.11.2020 

Pákistán. Bojovníci za práva žen a dětí přehlížejí únosy nezletilých křesťanských dívek, které jsou v Pákistánu nuceny uzavírat sňatky se svými muslimskými únosci. Jen velmi málo případů vychází na denní světlo a končí před soudem. Odhaduje se, že minulém roku se stalo obětí tohoto zločinu zhruba tisíc dívek.

V pákistánské společnosti, která se v poslední době stále více radikalizuje, zůstává unášení příslušnic náboženských menšin stále společensky přijatelné. Lokální média se nezabývají případy znásilnění unesených nezletilých křesťanek, jejich přinucením ke změně náboženství a sňatku s často daleko starším únoscem.

Jedna z katolických novinářek pracujících v Pákistánu to nazývá “peklem nevinných jehňátek vystavených za kořist vlků”. Anee Muskan přitom upozorňuje na naprostý nezájem o toto zločinné počínání v prostředí bojujícím na Západě o práva žen. Nejsilnějším hlasem pronásledovaných Pákistánek je papežská nadace Pomoc trpící církvi, které zajišťuje jejich rodinám právní pomoc a financuje nezbytnou podporu. Má to naprosto zásadní význam, protože většina unesených dívek pochází z chudých rodin, které nedokáží hájit svá práva. Takovouto podporu dostala v posledním měsících čtrnáctiletá Huma Younas, která po znásilnění muslimským únoscem otěhotněla, dále její vrstevnice Maria Shahbaz a o rok mladší Arzoo Raja. 

Přestože v mnoha pákistánských provinciích existuje zákaz sňatků s nezletilými, soudy považují takto uzavřené svazky za platné, protože odpovídají islámskému šariátnímu právu. Protestantská organizace Open Doors upozorňuje, že nucená manželství se zejména v islámských zemích stávají novou metodou pronásledování křesťanek.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.