The Economy of Francesco: Oduševnit a reanimovat ekonomiku

19.11.2020 

Vatikán/Assisi. Mladým ekonomům a podnikatelům do 35 let je určeno setkání pod titulem „The Economy of Francesco“ – Františkova ekonomika – které bylo dnes zahájeno v Assisi. Vzhledem k pandemickým opatřením se odehrává po internetu a jeho dva tisíce účastníků pochází ze 120 zemí světa.

Setkání, které se mělo uskutečnit již letos na jaře, překazil nástup pandemie. Oznámoval jej list z 1. května loňského roku, ve kterém se papež obracel k mladým lidem z hospodářského sektoru s výzvou uplatňovat „odlišnou ekonomii“.

 Ekonomii, která je nakloněna životu a nezabíjí, zahrnuje a nevylučuje, polidšťuje a neodlidšťuje, pečuje o stvoření a nedrancuje ho. Událost, která nám pomůže pobýt společně a poznat se a povede nás ke ztvrzení „paktu“ za změnu současné ekonomie a duši ekonomie zítřka.

Jak lze„oduševnit“ ekonomii vysvětluje pro naše mikrofony vědecký vedoucí tohoto mezinárodního setkání profesor Luigino Bruni, vyučující politickou ekonomii na římské univerzitě Lumsa.

„Oduševnit“ znamená doslova „vrátit duši“, protože vrátit duši hospodářské sféře je jedno z velkých témat magisteria papeže Františka. Znamená to však také „reanimovat“ někoho, kdo na tom není dobře, a – jak opakuje papež – ekomonie je dnes chorá a potřebuje uzdravení. A tedy „re-animovat“ ekonomii je velmi přesný slovní hříčka, která znamená obě tyto věci: vrátit duši a léčit nemocnou ekonomii. A právě o to se pokoušejí mladí lidé, kteří se podílejí na tomto projektu svým nadšením a nasazením. Jedním z klíčových slov tohoto setkání je „růst“.  Jde ovšem o víceznačné slovo, protože, jak víme, ne každý růst je dobrý. Také nádory mohou růst… My jsme například v posledních čtyřiceti letech rostli na úkor ničení planety, protože jsme nezapočítávali tyto důsledky růstu. Byli jsme všichni nadšeni, že HDP roste o 3-4% ročně. Bohužel však rostlo za cenu ničení životního prostředí kolem nás. A tedy je samozřejmě důležité růst, ale mít přitom před sebou rozvoj a mnoho dalších věcí, které nejsou pouze kvantitativního rázu. Když mluvíme o růstu nastává ohromný problém v tom, že jej nelze měřit pouze číselně, kvantitativně, ale musíme do něho započítat také mnoho dimenzí lidského života, které se poměřují „kvalitativně“. Což je koncept, který nenajdeme v národních účetnictvích, avšak je zcela zásadní.“ – Vysvětluje základní kameny projektu Františkova ekonomika jeho vědecký vedoucí, profesor Luigino Bruni.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.