Francouzští biskupové se ohradili proti plošnému limitování účastníků bohoslužeb

26.11.2020 

Francie. Francouzští biskupové požadují zavedení racionálnějších norem pro účast věřících na bohoslužbách. Po celý listopad byla místa kultu v zemi otevřená, ale bohoslužby s účastí věřících povoleny nebyly. Od začátku adventu má platit limit 30 lidí bez ohledu na velikost sakrálního prostoru.

Francouzský episkopát vyjednával po celý měsíc s vládou o obnovení veřejného kultu. Svůj hlas dali slyšet také věřící, kteří se při nedělních modlitbách na náměstích před kostely dožadovali návratu mší. Biskupové navhli vládě limit 30% míst k sezení v kostelech při zachování dalších sanitárních norem. Prezident Macron nicméně ohlásil, že boholužeb se budou moci účastnit tři desítky lidí bez ohledu na velikost prostoru.

Vedení epikopátu vyjádřilo překvapení a zklamání na tímto rozhodnutím. Arcibiskup Éric de Moulins-Beaufort konstatoval, že se stalo rozbuškou rozhořčení katolíků, kteří nerozumějí, jak lze srovnávat malou kapličku s ohromnou katedrálou. V telefonickém rozhovoru s prezidentem Macronem požadoval uplatnění realitičtějších kritérií. Zároveň poukázal na to, že po posledních rozhodnutích nedůvěra věřících k vládě významně narůstá. Za vedení biskupské konference se postavili francouzští biskpové a stovky kněží. Biskup Francois Touvet z Châlons-en-Champagne prohlásil, že rozhodnutí vlády je pro věřící výsměchem. Jak dodal 30 lidí v jeho katedrále, která má 2,5 tisíce metrů čtverrečních, je naprostá absurdita.

Dnes se očekává nové stanovisko francouzské vlády k obnovení veřejného kultu. Bez ohledu na jeho znění však diecéze již nyní připravují znásobení počtu adventních liturgií.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.