Nové licitování o Afriku a její suroviny

2.12.2020 

Řím. Krize vyvolaná pandemií koronaviru neoslabila výprodej zemědělské půdy a surovinových zásob v Africe. Naopak, v posledních měsících se tento proces zrychloval. Během pandemické krize bylo uzavřeno přes 2100 smluv, které se týkají 79 milionů hektarů země.

Údaje zveřejňuje raport Federace křesťanských dobrovolnických organizací FOCSIV. Podotýká se v něm, že z právního hlediska jsou všechny tyto transakce legální. Velké finanční subjekty, mezinárodní koncerny a jednotlivé státy podepisují smlouvy, na základě kterých přechází do jejich vlastnictví nebo dlouholetého užitku pozemky nebo naleziště surovin v Africe. Smlouvy jsou však zpravidla uzavírané ke škodě místní společnosti. Divoká těžba surovin vede často k ničení životního prostředí. Noví majitelé neuznávají práva domorodých obyvatel, kteří na těchto územích žili po celé generace, jakkoli po formální stránce nemají v ruce žádné dokumenty o vlastnictví. Výsledkem je ožebračování a vynucené přesídlování.

Jak dodává autor raportu, Andrea Stocchiero, tento proces se bude nadále prohlubovat, protože potřeba surovin a zemědělské půdy dále narůstá:

“Skutečnost, že přírodních surovin na světě stále ubývá a potřeba zemědělské půdy stále roste má za následek, že roste také mezinárodní rivalita mezi aspiranty na nákup ložisek a území v Africe. Zajímavé je, že na scéně nejsou jen někdejší kolonizátorské země nebo bohaté země, jako Spojené státy, Velká Británie, Švýcarsko, Kanada nebo Rusko, a nové velmoci, zejména Čína, ale také Brazílie nebo někdejší asijští tygři, jako Barma nebo Singapur. Také tyto státy chtějí vejít do soutěže a převzít kontrolu nad co největším množstvím přírodních surovin. Je to velmi rychlý závod, zejména ze strany Číny, která uzavírá s africkými zeměmi dohody o obhospodařování rozlehlých terénů, jak s cílem těžby surovin, zejména těch vzácných, ale také pro zemědělskou produkci.”

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.