Konsekrace homosexuálního biskupa ohrožuje jednotu anglikánské církve

3.11.2003 

Navzdory protestům celé řady představitelů anglikánské hierarchie byl včera ve Spojených Státech vysvěcen na biskupa episkopální církve pastor Gene Robinson, který se otevřeně hlásí ke své homosexuální orientaci.

Podle mínění pozorovatelů hrozí anglikánům schisma. Primas anglikánské církve, arcibiskup Canterbury Rowan Williams, vyjádřil hlubokou bolest nad tím, že došlo k biskupské konsekraci rozvedeného pastora, který 14 let žije ve svazku s mužem. "Rozdíly uvnitř anglikánského společenství, do kterého americká episkopální církev patří, budou viditelnější, když ne všechny komunity přijmou jeho službu," uvedl arcibiskup Williams.

Představitelé anglikánské církve v zemích třetího světa již deklarovali, že jednota je ohrožena.

Canterburský arcibiskup vyzývá anglikánské komunity k jednotě a vyjádřil naději, že všechny roztržky, které vyvolala konsekrace Robinsona, mohou být s Boží pomocí překonány.

Může toto biskupské svěcení ohrozit ekumenický dialog? Kardinál Cormac Murphy O'Connor, předseda Biskupské konference Anglie a Walesu se domnívá, že cesta ekumenismu je nezvratná. "Samozřejmě ve velké Británii se tahle záležitost dotýká všech a úsilí o jednotu s anglikánskou církví má velkou váhu. Tedy obtíže, před kterými anglikáni stojí, pro nás nejsou důvodem k radosti. Jde nám o to, aby církve zachovaly jednotu, protože v delší perspektivě to přispěje k jednotě celé Církve, ke které směřujeme. Podle mého názoru obtíže, před kterými stojí anglikánská církev v oblasti morálního učení, budou ohrožovat nejen jeho jednotu, ale budou mít následky i pro ekumenu," prohlásil kardinál Cormac Murphy O'Connor.

Předseda Biskupské konference Anglie a Walesu proto vyzývá k modlitbě za arcibiskupa Caterbury Rowana Williamse, aby mohl provázet své spolubratry biskupy v hledání jednoty, která je pro ně tolik důležitá.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.