Petrův nástupce: Objev lásky je silou, která řídí svět

30.12.2020 

Vatikán. Dopoledne papež v přímém přenosu ze soukromé knihovny Apoštolského paláce pronesl dvacátou část cyklu katechezí věnovaných modlitbě. Byla zahájena čtením z prvního listu Soluňanům (1 Sol 5,16-19), kde svatý Pavel vybízí věřící k neustálé radosti a k neustálé modlitbě. Za téma své poslední katecheze v letošním kalendářním roce zvolil Petrův nástupce „modlitbu díkůvzdání“.

PLNÉ ZNĚNÍ dnešní katecheze Svatého otce najdete ZDE

Poté papež František obrátil pozornost k situaci v Chorvatsku, zasaženému ničivým zemětřesením:

„Včerejší zemětřešení v Chorvatsku zapříčinilo ztráty lidských životů a vážné škody. Vyjadřuji svou blízkost zraněným a všem, kteří byli zemětřesením zasaženi, a zejména se modlím za zemřelé a jejich rodiny. Doufám, že chorvatští státní představitelé za pomoci mezinárodního společenství budou moci brzy zmírnit utrpení drahého chorvatského národa“.

Po souhrnech poslední katecheze kalendářního roku v dalších osmi jazycích se Petrův nástupce se všemi, kdo sledovali její dnešní přenos, rozloučil opět v italštině slovy:

Všem přeji klidný a šťastný nový rok, který vám splní každé přání. Buďte v dnešní společnosti hlasateli dobré zvěsti, kterou v Betlémě oznámili andělé. Myslím nakonec jako obvykle na mládež, staré a nemocné lidi, a na novomanžele. Prožívejte nový rok jako drahocenný dar, snažte se svůj život utvářet ve světle pravdy, kterou přineslo na zem Vtělené Slovo.

Po modlitbě Otče náš papež všem požehnal.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.