Kardinál Parolin: Kurie musí být transparentní

1.2.2021 

Vatikán. Lidé dnes nepřijmou evangelium, pokud jej nebude hlásat církev, která je plně transparentní a evangelní – uznal kardinál Pietro Parolin v rozhovoru pro francouzskou katolickou televizi KTO. Právě tím se podle jeho slov nechává vést papež František v reformě Římské kurie, aby se stala co nejúčinnějším nástrojem evangelizace.

Kardinál státní sekretář o tom mluvil v odpovědi na dotaz ohledně afér, které se během reformy kurie objevily: finanční skandály, odsouzení bývalého ředitele Vatikánské banky nebo spektakulární demise kardinála Becciu. Na dotaz, zda tyto aféry svědčí o změnách nebo spíše o krizi v Kurii kardinál Parolin odpověděl, že hovořit o krizi je v tomto případě přehnané. „Pohlédneme-li na dějiny, byly tu vždycky obtížné chvíle, situace, ve kterých nebylo všechno trasparentní, problémy a těžkosti, také v nedaleké minulosti. Papež se nicméně rozhodl bezprostředně zabývat těmito problémy, aby Římská kurie byla transparentnější a plnila službu, k níž je povolána,“ řekl kardinál Parolin.

Redaktor televize KTO se vatikánského státního sekretáře zeptal také na smlouvu s Čínou, která – jak konstatoval – je některými vnímána jako zrada podzemní církve a projev naivity vůči Pekingu, který nepřestal katolíky pronásledovat. Kardinál Parolin k tomu řekl:

„O těchto věcech jsme mluvili již velmi mnoho. Řekl bych především, že respektuji ty, kdo mají jiný názor a kritizují politiku Svatého stolce vůči Číně. Je to pochopitelné, protože situace je krajně složitá a těžká. Názory mohou být různé. My jsme se rozhodli – přestože práce nad tím jsou staršího data – nicméně pod vlivem rozhodujícího podnětu, který dal papež František, jsme se vydali na cestu malých kroků. Jsme si vědomi, že tato dohoda neměla ani nemohla vyřešit všechny problémy církve v Číně. Má být pouze malým krokem, od kterého lze začít a usilovat o nápravu situace tamní církve. Tato dohoda si neosobuje právo být posledním slovem. Vždycky jsem ji přirovnával k malému zrnku zasetému do země, jak jsme o tom v těchto dnech četli v podobenství o rozsévání slova. Doufáme, že s Boží pomocí a při dobré vůli všech toto zrno vyroste a vydá plody. V tom je naše naděje.“

Ve více než půlhodinovém rozhovoru pro televizi KTO se kardinál Parolin dotkl také řady jiných otázek. Mimo jiné informoval, že František nadále počítá s cestou do Iráku, aby dodal odvahu místním křesťanům a přispěl ke stabilizaci regionu. Kardinál státní sekretář také potvrdil, že papež je připraven navštívit Francii, protože byl mnohokrát zván, jak občanskými tak církevními představiteli. Nyní je potřeba pouze najít vhodný způsob, dodal kardinál Parolin.

 

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.