Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

13.2.2021 

Vatikán. Papež zaslal poselství na videokonferenci, kterou v pátek odpoledne uspořádala Světová organizace pro výživu a zemědělství Spojených národů v souvislosti se Světovým dnem luštěnin (10. února). „Fazole, hrách, boby a cizrna jsou pokorné a silné plody země, v kterých se nezrcadlí okázalost“, píše papež v listě, nesoucím podpis sekretáře pro vztahy se státy, arcibiskupa Gallaghera.

„Luštěniny jsou ušlechtilou potravinou, která se vyznačuje ohromným potenciálem na posílení potravinové bezpečnosti v celém světě. Postrádají hrdost a nehonosí se přepychem, ačkoli jsou podstatnou součástí zdravé  diety. Jako prostý a výživný pokrm přesahují zeměpisné hranice, sociální příslušnost a kultury“, zdůrazňuje papež a poukazuje na latinský výraz „legumen“, který se vztahuje na „plody či lusky sbírané ručně“, což evokuje „rolníkovy hrubé ruce dotýkané půdou, drsným podnebím, nepohodlím pracovního času“. Papež podotýká, že zejména ženy z venkovských oblastí a domorodých etnik se ujímají této práce a mohou nás naučit tomu, „nakolik úsilí a obětavost napomáhá k utváření sítí zajišťujících přístup k potravě“.

Téma mezinárodní konference opětovně Františkovi poskytlo příležitost, aby vyzval k obhajobě práva na výživu pro všechny obyvatele naší planety: „Bohužel, jak ukazují statistiky, ještě příliš mnoho lidí, včetně dětí, nemá přístup k nejzákladnějším zdrojům a dostatečné potravě. Hlad nadále šlehá svou smrtící metlou v mnoha regionech světa a tuto situaci ještě více ztěžuje současná pandemická krize. Zdravá výživa by měla být všeobecným právem“, vyzývá papež a připomíná státům, aby „podporovaly veřejnou osvětu o skladbě jídelníčku, jehož mají být luštěniny důležitou součástí“.

V závěru papež cituje svého krajana, argentinského spisovatele Jorgeho Luise Borgese, podle něhož má „každý člověk považovat veškeré dění, včetně pokoření, shonu či neštěstí za tvárnou hrnčířskou hlínu (...) a učinit z ubohých okolností svého života cosi věčného či usilujícího o věčnost“. Papež proto popřál účastníkům konference Spojených národů, aby „rozvíjeli toto umění, byli odolní a energičtí jako luštěniny, a provždy zamezili hladu ve světě“.

(Foto: Čočková pole v Castellucciu nad umbrijskou Nursií, Itálie)

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.