Zkušenost dala za pravdu seminářům

7.2.2005 

O formaci kandidátů kněžství s kardinálem Grocholewskim

V minulých dnech proběhlo ve Vatikánu plenární zasedání Kongregace pro katolickou výchovu. Zaměřilo se tentokrát především na formaci seminaristů. Co by se dnes mělo změnit ve výběru a formaci kandidátů kněžství jsme se zeptali prefekta zmíněné kongregace, kardinála Zenona Grocholewského:

?Nemyslím si, že by se něco mělo měnit. Spíše jsem toho názoru, že by se mělo dbát na linie církví už ustanovené, které jsou plodem mnohasetleté zkušenosti. Myslím, že se stále více potvrzuje potřeba semináře. Všechny další experimenty, které se vyzkoušely v oblasti formování kléru, ztroskotaly. Před tím, než budu něco dávat, musím něco mít. Proto je potřebný čas ticha, prohlubování duchovního života, získávání teologických základů. Pak je možné vyjít do světa a obohacovat druhé těmito hodnotami.?

V čem jsou podle vás silné a slabé stránky dnešních mladých, kteří cítí povolání ke kněžství?

?Slabé stránky jsou v jisté duchovní slabosti, v jakémsi zmatku, vyvolaném dnešní kulturou, nedostatkem identity. Velmi často také chybí odpovídající náboženská příprava v rodinách. Silnou stránku vidím v určitém idealismu mladých lidí, který je dnes silnější než před 20-ti lety. Mladí dnes touží po hlubším duchovním životě. Jsou nadšení z práce, která s sebou nese také jisté oběti. To před námi otvírá velmi dobré perspektivy pro formaci budoucích kněží, kteří se chtějí angažovat, chtějí dávat, chtějí být aktéry.?

Připravil Giovanni Peduto. Překlad Johana Bronková

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.