Otázky demise nechte na Papeže

8.2.2005 

Jan Pavel II. tráví sedmý den na římské poliklinice Gemelli. Jak včera potvrdil vatikánský mluvčí, Navarro-Valls, je ho zdravotní stav se zlepšuje. Příští lékařská zpráva bude vydána ve čtvrtek v poledne.
Dnes dopoledne se pod okna nemocnice vypravila skupina horalů z polských Tater, aby zpěvem zkrátili chvíle Svatého otce na nemocničním lůžku.

Při včerejší inauguraci rekonstruovaného knihkupectví ve Vatikánu, které napříště ponese jméno Jana Pavla II., odpovídal novinářům na otázky o Svatém otci vatikánský státní sekretář, kardinál Angelo Sodano. Na dotaz, jak může Papež, kterému se obtížně mluví, vést církev, kardinál Sodano řekl:

?Vzpomínám si na jedno z děl sv. Jana Zlatoústého. Ve svém známém listu o stáří říká: ?V církvi na rozdíl od společnosti je stáří velmi užitečné. Moudrost stáří je pro církev velkým darem. Bůh sám ví, jak řídit církev. Nemějme obavy: Pán je velký.?

Pomýšlel Svatý otec na možnost odstoupit z úřadu?

?To nechme na Papežově svědomí. Jestli je v církvi člověk, vedený Duchem svatým, je-li někdo, kdo miluje církev víc než všichni ostatní, je-li tu někdo opravdu moudrý, je to Papež. Je třeba mu důvěřovat. On ví, co má dělat!?

Tolik kardinál Sodano k debatám o eventuální papežově demisi. Poslechněme si k těmto tématům ještě jeden hlas. Jean Vanier, zakladatel Komunity Archa a hnutí Víra a světlo, věnoval svůj život postiženým lidem. Pro náš rozhlas říká:

?Jan Pavel II. je Papež a je na něm, aby rozhodoval. Když se ho ptali, jestli uvažuje o demisi, odpověděl: chtěl snad Ježíš sestoupit z kříže? Papež je člověk, který trpí. Trpí fyzicky, ale myslím, že velice trpí také ve svém srdci. A přesto z něj cosi mimořádného vyzařuje, je v něm něco průzračného. Papež je znamením toho, kým je křesťan. Lidstvo zažívá období zvláštní chudoby. Ježíš žádá po každém z nás, abychom tváří v tvář tolika utrpení na světě uvěřili, že On je přítomen, a vyzývá nás k důvěře, k růstu v této důvěře. Víc než v jakékoliv encyklice, kterou napsal, Papež je dnes svou přítomností znamením svatosti. Dnešní svět nepotřebuje ?Boží atlety?, potřebuje muže a ženy jako je Jan Pavel II., kteří přijímají tajemství svého života. Svatý Pavel říká: má síla se ukazuje v mé slabosti. Právě tak dnes žije Papež.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.