Postní poselství Jeruzalémského patriarchy

9.2.2005 

Půst a almužna nás přibližují obětem tsunami, nespravedlnosti a nevyléčitelných nemocí, napsal Latinský patriarcha Jeruzaléma, Michel Sabbah, ve svém postním poselství. Nechybí v něm ani výzva k izraelským a palestinským představitelům, aby očistili své úmysly a dospěli k pokoji.

Půst znamená podrobit tělo cvičení, jehož cílem je osvobození od všeho co svazuje. ?Je třeba se postit ? píše patriarcha ? abychom se stali svobodnými lidmi, schopnými žít podle ducha a dobře naplňovat to, co chceme.? Druhým tradičním rozměrem postu je almužna, která vyjadřuje ?společenství s každou lidskou bytostí a zvláště s těmi, kdo jsou zklamaní, opuštění nebo trpí.? Patriarcha Sabbah připomíná oběti nedávného podmořského zemětřesení v Asii a v Africe, oběti chorob i lidské nespravedlnosti. Půst ? píše patriarcha ? nás přivádí do společenství se všemi, kdo trpí útlakem nebo okupací, jak je tomu také v naší Svaté zemi. Okupace, která ničí a bere lidskou svobodu Palestincům, i ta, která bere bezpečnost Izraelcům.

Patriarcha Sabbah svěřuje Bohu představitele obou národů a jejich nové vize. Upozorňuje, že půst se týká i politického života. Potřeba očistit úmysly od egoismů je všeobecná.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.