Kněží, kteří spolupracovali s tajnou policií, musí nést odpovědnost

9.2.2005 

Polský primas, kardinál Józef Glemp, podpořil zveřejnění seznamů spolupracovníků tajné policie za minulého režimu. Seznamy se objevily minulý týden na internetových stránkách redaktora deníku Rzeczpospolita, Bronislawa Wildsteina, stály novináře místo a rozvířily celospolečenskou debatu.

?Poláci mají právo na pravdu, zveřejnění tzv. Wildsteinova seznamu je krok správným směrem? ? uvedl v rozhovoru pro Katolickou informační agenturu (KAI) kardinál Glemp. Polský primas podotýká, že každý člověk a celá společnost mají vědět, kdo a jak donášel na své spoluobčany. Je to důležité pro očištění svědomí a fungování demokracie. ?Minulost není možné přikrýt pláštěm a tvrdit, že tak to nebylo. Pravda musí být odhalena,? říká polský primas.

K problému lustrací kněží, kteří spolupracovali se státní bezpečností, kardinál Glemp konstatoval, že způsoby spolupráce byli různé. Někdejší členové Armii Krajovej (tj. polského odboje za II. světové války) se tak chránili před ještě větším pronásledováním a jiní skutečně šli za ziskem a výhodami. ?Samozřejmě ale musejí nést odpovědnost jako všichni jiní občané? ? dodal kardinál Glemp

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.