Popeleční středa připadla na Čínský nový rok

10.2.2005 

K věrnosti tradičním hodnotám rodiny nabádají ve společném poselství k příchodu čínského Nového roku Měsíce náboženští představitelé Hongkongu. Dokument podepsali představitelé buddhistů, katolíků, konfucionistů, protestantů a taoistů. ?Shoda v domě napomůže stabilizaci celé společnosti Hongkongu? ? píší autoři poselství. Zároveň mluví s politováním o narůstajícím násilí v rodinách, které zrcadlí zhoršení hospodářských podmínek.

Také katolický biskup Hongkongu, Joseph Zen Ze-Kiun, ve svém postním poselství mluvil o ohroženích rodinného života vlivem řady kulturních a společenských faktorů.

Příchod čínského nového roku se letos kryl s Popeleční středou. S tím vznikly také nemalé pastorační problémy. Novoroční oslavy totiž doprovázejí bohaté hostiny, což je v rozporu s přísným postem popeleční středy. Episkopát Filipín udělil katolíkům čínského původu ve své zemi zvláštní dispense. Číňané tvoří 2% obyvatel na Filipínách a většinou jsou katolíci. Biskupové jim povolili zachovat národní tradice a půst vynahradit skutky milosrdenství. V kontinentální Číně a v Thajsku byly obřady popeleční středy zpravidla přeneseny na dnešek. Nechyběly ovšem ani kuriózní pokusy spojit liturgickou strohost s rozpustilými zvyklostmi.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.