Paříž má nového arcibiskupa

11.2.2005 

Jan Pavel II. jmenoval nového arcibiskupa Paříže. Stal se jím dosavadní arcibiskup z Tours, André Vingt-Trois. V úřadu vystřídá kardinála Jean-Marie Lustigera, který završil kanonický věk před třemi a půl lety.

62-ti letý arcibiskup Vingt-Trois pochází z Paříže. Na kněze byl vysvěcen roku 1969. Po té nastoupil do pastorace jako kaplan ve farnosti ?Sainte-Marie-de-Chantal? v Paříži, kde zůstal do roku 1974. V letech 1974- 1981 byl profesorem morální teologie v kněžském semináři v Issy-les-Molineaux. Roku 1981 se stal biskupským vikářem a generálním vikářem v Pařížské arcidiecézi. V roce 1988 byl jmenován pomocným biskupem v Paříži a od roku 1999 arcibiskupem v Tours.

?Chci vám říci, že hluboce věřím v budoucnost církve, zvláště v Paříži.? ? napsal kardinál Lustiger v listu s dnešním datem, který adresuje věřícím u příležitosti jmenování svého nástupce. ?Stejně jako v mém případě, před 24-ti lety, Jan Pavel II. jmenoval arcibiskupem Pařížana, který zná Pařížskou církev. Velmi mě to těší.? ? píše kardinál Lustiger. Děkuje za modlitby a svěřuje arcidiécézi Naší Paní z Paříže, Notre-Dame de Paris.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.