Zasedá Nadace Jana Pavla II. pro Sahel

18.2.2005 

V hlavním městě Nigeru zasedá administrativní rada Nadace Jana Pavla II. pro Sahel. Účastní se jí zástupci 9-ti zemí této oblasti sužované chronickým suchem. Jsou to delegáti z Burkina Faso, Čadu, Gambie, Guiney-Bissau, Mali Mauretánie, Kapverd, Senegalu a hostící země, Nigeru. Papežovým jménem zaslal účastníkům poselství kardinál Angelo Sodano.

Postupující desertifikace Sahelu i nadále budí znepokojení. Svatý otec proto znovu vyzývá, aby k zvýšenému úsilí o řešení četných problémů tohoto regionu. Jde především o zajištění přístupu k pitné vodě všem obyvatelům a dohled na rovnoměrné rozdělování zásob vody. Přitom je nutné dbát na ochranu životního prostředí.

Jan Pavel II. vydal podobný apel před čtvrt stoletím, při návštěvě v Ouagadougou, v hlavním městě Burkina Faso. Iniciativy, které následovaly, vedly po čtyřech letech k utvoření Nadace Jana Pavla II. pro Sahel. Svatý otec děkuje všem, kdo přispěchali této oblasti na pomoc. Vyjadřuje přání, aby se tyto aktivity dále rozvíjely a pomáhaly obyvatelům Sahelu zodpovídat stále více za vlastní rozvoj.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.