Biskupové chtějí vyjasnit nedorozumění s luterány

18.2.2005 

Němečtí biskupové jsou spokojeni se stavem příprav na 20. Světový den mládeže v Kolíně nad Rýnem. Organizačními problémy se zabývali na včera zakončeném plenárním zasedání episkopátu, v dolnosaském Cloppenburgu.

O hlavních bodech zasedání informoval předseda Německé biskupské konference, kardinál Karl Lehmann. Připomněl velkou angažovanost německých katolíků v pomoci obětem tsunami v jihovýchodní Asii. Církevní nadace vybraly v Německu kolem 90-ti milionů euro. Biskupové hovořili o řadě pastoračních úkolů, především o katechezi a o podpoře manželství a rodiny. Jednalo se také o větší spolupráci mezi řeholními řády a diecézemi.

Pokud jde o problémy spojené s ratifikací Evropského ústavního dokumentu, němečtí biskupové upozorňují, že vedle odvolání k lidské odpovědnosti před Bohem v preambuli, chybí i jasně formulovaný úkol chránit život a rodinu.

Biskupové chtějí také vyjasnit nedorozumění, k nimž v poslední době došlo v kontaktech se Sjednocenou evangelicko-luteránskou církví Německa. Vzájemné vztahy zablokoval luteránský dokument o kněžství z listopadu loňského roku. Jeho teze překrucují katolické učení o svátosti kněžství ? uvedl kardinál Karl Lehmann.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.