Chorvatský premiér ve Vatikánu

22.2.2005 

Jan Pavel II. přijal na soukromé audienci chorvatského premiéra Ivo Sanadera. Do Vatikánu přijel na vernisáž výstavy věnované archeologickým vykopávkám ve staré římské kolonii Narona v Dalmácii, nedaleko dnešního města Metković. Výstava probíhá ve spolupráci s archeologickým muzeem ve Splitu.
Premiéra doprovázel velvyslanec Chorvatska u Svatého Stolce, Emilio Marin, který je odborníkem v oblasti křesťanské archeologie. Sám se na vykopávkách v Naroně podílel. Pro náš rozhlas řekl:

?Vždy jsme spolupracovali v kulturní oblasti a zvláště v archeologii s mnoha evropskými zeměmi, včetně Itálie a Vatikánu. Například před šesti lety byla ve Vatikánských Muzeích velká výstava kultury, umění a civilizace chorvatských křesťanů v různých historických obdobích. Moje zkušenost jako archeologa mi dává silný pocit přináležitosti k evropskému středozemnímu společenství. Vždy zdůrazňuji, že Evropa ? a smím-li to říci, také Evropská Unie ? by se měla více opírat o středozemní civilizaci. Právě Středozemí je kolébkou Evropy. Myslím, že v jeho novém zhodnocení je i obnova Evropy.?

Výstava ve Vatikánských muzeích se věnuje tzv. Augusteu z Narony, chrámu postaveném v roce 10 před Kristem. Jak říká název byl zasvěcen císařskému kultu. Jde pravděpodobně o nejlépe zachovaný chrám toho druhu z celého období římské antiky.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.