Paměť a identita ? duchovní biografie Svatého otce

23.2.2005 

Nejnovější kniha Jana Pavla II. ?Paměť a identita? je ode dneška na pultech italských, německých a španělských knihkupectví. Mezi deseti jazyky, do nichž byla zatím přeložena, je také katalánština a korejština. K českému čtenáři se v první vlně nedostane, může čerpat ze slovenského překladu.

Slavnostní prezentace knihy proběhla včera v podvečer v Římě. Představili ji prefekt Kongregace pro nauku víry, kardinál Joseph Ratzinger a vatikánský tiskový mluvčí, Joaquin Navarro-Valls. Text vznikl na základě rozhovorů, které v létě roku 1993 vedl Jan Pavel II. ve své letní rezidenci v Castel Gandolfo s dvěma polskými filosofy: P. Józefem Tischnerem a prof. Krzysztofem Michalskim. Navarro-Valls zdůraznil, že Papežovi v textu nešlo o hodnocení totalitních systémů, nacismu a komunismu. Jan Pavel II. se zamýšlí nad kořeny zla a vyjadřuje přesvědčení o primátu dobra.

Kardinál Ratzinger mluvil o teologických aspektech knihy, kterou nazval ?duchovní autobiografií? Svatého otce.

?V knize najdeme úvahy Svatého otce o základních tématech jeho životních zkušeností. Je to kniha, která nám dovoluje nahlédnout do jakési duchovní biografie Svatého otce.?

K poslední části knihy, věnované atentátu na Papeže, prefekt Kongregace pro nauku víry uvedl, že Ali Agca mu opakovaně psal dotazy na třetí fatimské tajemství. Tureckého teroristu trápila otázka, proč se nepodařilo to, v čem byl mistrem, nikoli problém dobra a zla, morální povahy jeho činu, dodal kardinál Ratzinger.

Vatikánský mluvčí v závěru informoval, že Jan Pavel II. další knížky neplánuje:

?Papež napsal v životě velmi mnoho. Před několika lety při letním pobytu ve Valle Aosta řekl, že poezie je pro něj už uzavřenou kapitolou. Krátce na to ale napsal ?Římský triptych.? Nepřekvapilo by mě tedy, kdyby se za čas objevila nějaký kniha, kterou Papež napsal dříve, nebo kterou píše aktuálně.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.