Prohlášení slovenských biskupů ke spolupráci duchovních s Stb

23.2.2005 

V postupně zveřejňovaných seznamech spolupracovníků tajné policie na Slovensku se objevují také jména biskupů a kněží. Dnes se na toto téma oficiálně vyjádřila Slovenská biskupská konference, shromážděná na svém 50. plenárním zasedání.

?Připouštíme, že někteří duchovní spolupracovali a stáli ve službách Stb a nechceme je obhajovat? ? čteme v prvním z pěti bodů prohlášení. Biskupové označují za odsouzeníhodnou spolupráci motivovanou společenským postavením nebo finančními výhodami a jakékoliv donášení nebo zlomyslné poškozování. Za politováníhodné považují případy, kdy osoby podlehly vydírání kvůli slabosti nebo ?pro své delikty?. Ve čtvrtém bodě vybízejí k soucitu s těmi, kdo se zapletli do sítí Stb, podlehli panice a snažili se udržet ?přiměřenou úroveň kontaktů?. Na závěr dodávají, že je třeba věřit těm, kdo nevědí, jak se do evidence Stb dostali nebo tvrdí, že nic nepodepsali, na nikoho nedonášeli a žádné výhody neměli.

Biskupové dále prosí za odpuštění ty, komu duchovní osoby ublížily spoluprácí s Stb. Připomínají, že katolická církev byla komunisty už od roku 1949 tvrdě pronásledována. Mnozí byli uvězněni, nebo dokonce mučeni a zavražděni. Někteří tento tlak nevydrželi, jiní si mysleli, že spoluprací s režimem zachraňují církev. Slovenští biskupové dodávají, že naprostá většina katolických kněží obstála čestně. V závěru označují za zarážející, že zatímco se dnes na všech stranách pranýřují viníci, kteří byli leckdy obětí nelidských praktik komunistického režimu, odpovědnost komunistické strany jako takové zůstává stranou. Biskupové Slovenska proto vyzývají k životu podle pravdy a v pravdě.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.