Nové kanonizace ohlášeny na 23. října

24.2.2005 

Svatý otec se nezúčastnil dnešní veřejné konzistoře v Klementinském sále Apoštolského paláce. Jana Pavla II. zastupoval kardinál státní sekretář, Angelo Sodano, který v úvodu přednesl Papežův list:

?Vzhledem k nutnosti zachovat opatrnost, mi bylo doporučeno, abych sledoval průběh konsistoře prostřednictvím vnitřního televizního spojení. Svěřuji proto Vám, pane kardinále, předsednictví tohoto shromáždění a pověřuji vás, abyste postupoval mým jménem podle stanovených norem.?

Z listu přečteného kardinálem Sodanem se dále dozvídáme, že kardinálové z celého světa písemně vyjádřili souhlas s novými kanonizacemi. Mezi svaté bude započteno pět blahoslavených. Jsou to lvovský arcibiskup Josef Bilczewski; kněz Kajetán Catanoso, zakladatel kongregace sester Veronik od Svaté Tváře; kněz Zikmund Gorazdowski, zakladatel sester sv. Josefa; chilský jezuita P. Albert Hurtado Cruchaga a italský kapucín, bratr Felix z Nicosie. Datum jejich kanonizace určil Svatý otec na neděli 23. října, na kterou zároveň připadá Světový misijní den.

Z Papežova rozhodnutí, ohlášeného ve stejném listu, byli povýšeni mezi kardinály presbytery tři kardinálové diákoni: italové Luigi Poggi a Carlo Furno, a Švýcar Gilberto Agustoni. Kardinál Poggi byl doposud protodiákonem kardinálského kolegia. Jan Pavel II. proto jmenoval do tohoto úřadu chilského kardinála Jorge Arturo Medinu Estéveze.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.