Počítat s chudými jako s důstojnými osobami

24.2.2005 

Strategie boje s bídou se má zaměřovat nejen na to, ?co? a ?jak? je nutné dělat, ale ještě spíš na to, ?pro koho? a ?kdo? to má dělat. Tak formuloval přesvědčení Svatého stolce jeho stálý pozorovatel při OSN, během neformálních konzultací na téma ?Praktického plánu realizace Milénijních cílů rozvoje?, který byl zveřejněn v polovině ledna.

Arcibiskup Celestino Migliore poukázal na nutnost změny celého systému solidarity ve světě. Na prvním místě je nutné dobře si uvědomit, kdo jsou chudí. Pak má následovat praktická a bezprostřední pomoc. Chudým je třeba sloužit jako lidem, bez dalších vedlejších cílů, jako jsou například nepřijatelné metody kontroly porodnosti. Stejně důležité je také definovat, kdo nese odpovědnost na růst chudoby a nespravedlnosti.

Představitel Svatého Stolce vyjmenoval pět podmínek, bez nichž není možné dostát předsevzetím Milenijních cílů rozvoje. Strategie boje s chudobou musí počítat s chudými jako s osobami, které mají stejnou důstojnost. Nutné je zásadně revidovat postupy proti korupci. Finanční a obchodní reformy musejí vést k situaci výhodné pro trh v rozvojových zemích. Je třeba zachovat závazky bohatých zemí na pomoc rozvoji ve výšce 7 promile národního produktu. A konečně ve všech schůdných případech zrušit zahraniční zadlužení chudých zemí.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.