Blahopřání a kondolence

5.3.2005 

Svatý otec odeslal dva telegramy k včerejšímu dramatu kolem osvobození italské novinářky Giuliany Sgreny z rukou iráckých teroristů. Vyjadřuje potěšení z osvobození novinářky a bolest nad smrtí agenta italských tajných služeb. 52-ti letý Nicola Calipari byl zastřelen tragickým omylem na jedné z amerických kontrolních stanic krátce po osvobození rukojmí. Podle dosavadních zpráv po zahájení palby zaštítil zachráněnou novinářku vlastním tělem.

V prvním telegramu do rukou premiéra Berlusconiho Jan Pavel II. blahopřeje italské vládě k úspěšnému úsilí o osvobození unesené novinářky. Zároveň vyjadřuje soustrast ke smrti ?hrdinského služebníka státu, který poté, co splnil své obtížné poslání, neváhal obětovat vlastní život.?- čteme v telegramu podepsaném kardinálem Sodanem.

Druhý telegram je adresován bratrovi zabitého agenta, donu Maurizio Caliparimu, který je členem Papežské rady pro život. Jan Pavel II. ujišťuje o své hluboké duchovní blízkosti zvláště matku, manželku a děti Nicoly Calipariho. ?S obdivem k hrdinskému činu vedenému smyslem pro povinnost a křesťanskou ctnost se Svatý otec modlí za duši zemřelého a všechny, kdo oplakávají jeho předčasný odchod poroučí mateřské přímluvě P. Marie? ? čteme v papežské kondolenci.

Potěšení z osvobození Giuliany Sgreny vyjádřil také apoštolský nuncius v Bagdádu. Arcibiskup Ferdinando Filoni pro agenturu Misna zmínil podíl nunciatury a místních biskupů na zdárném průběhu akce. Zároveň vyjádřil naději, že osvobození unesené novinářky povzbudí úsilí ve prospěch desítek dalších lidí ? jak cizinců tak Iráčanů ? kteří zůstávají v rukou únosců.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.