Biskup Blázquez: Volba mě zaskočila

9.3.2005 

Církev ve Španělsku bude pokračovat v dialogu se socialistickou vládou. Potvrdil to při tiskové konferenci nově zvolený předseda španělského episkopátu, biskup Ricardo Blázquez. Z Madridu telefonuje korespondent polské sekce našeho rozhlasu, P. Marek Raczkiewicz, CSRS:

?Během tiskové konference biskup Blázquez přiznal, že volba do čela španělského episkopátu ho zaskočila. Přijal ji v duchu slov sv. Terezie z Avily: ?Nada te turbe.? Poděkoval biskupům za důvěru. Vyjádřil také hlubokou a upřímnou jednotu s Janem Pavlem II. a poděkoval mu za bezvýhradnou oddanost poslání, které mu Bůh svěřil. Biskup Blázquez vyzdvihl slova, která Papež adresoval španělským biskupům při jejich poslední návštěvě ad limina ke vztahu církev-stát.

?Vybízejí nás ke službě společnosti i politickému společenství na cestě pravdy, svornosti a evangelijní lásky, v duchu dialogu a upřímné spolupráce pro růst společného dobra,? uvedl biskup Blázquez.

Nový předseda Španělské biskupské konference se zavázal k dialogu s vládou premiéra Zapatera, odsoudil všechny formy terorismu a rozhodně se postavil za pokoj v zemi Basků.?

62-ti letý biskup Ricardo Blázquez pochází z Villanueva del Campillo, nedaleko Avily. Po ukončení studií na Gregoriánské univerzitě v Římě přednášel teologii na Papežské universitě v Salamance. V letech 1978-81 byl děkanem teologické fakulty této slavné university. V roce 1988 byl jmenován pomocným biskupem arcidiecéze Santiago de Compostela. V jejím čele stál tehdy arcibiskup Rouco Varela, kterého nyní střídá na postu předsedy episkopátu. Od roku 1992 byl sídelním biskupem v Palencii a od září loňského roku v baskitském Bilbau. Jeho nominace se setkala s mnoha protesty ze strany baskitských nacionalistů. Od roku 2000 je velkým kancléřem University v Salamance.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.