Mezi vědci roste zájem o náboženství

11.3.2005 

Do druhé fáze vešel projekt pro spolupráci církve s humanitními a přírodními vědami. Jeho dosavadní výsledky a plány do nejbližší budoucnosti byly představeny na tiskové konferenci ve Vatikánu. Titul projektu: STOQ je zkratkovým slovem z anglického: Science, Theology and the Ontological Quest. Věnuje se ontologickým zkoumáním na pomezí exaktní vědy a teologie. Podnět k jeho vzniku dal Jan Pavel II. osobně, s cílem překonat neporozumění minulosti mezi církví a vědou. Zároveň odráží novou atmosféru dialogu vědy a náboženství, který se rozvíjí po celém světě.
Projekt STOQ byl zahájen před rokem. Spolupracují na něm tři papežské university: Lateránský, Gregoriánská a Regina Apostolorum.

Projekt se rozvíjí na třech úrovních. Hovoří předseda Papežské rady pro kulturu, kardinál Paul Poupard:

?První a základní úroveň se týká vzdělání osob, které se specializují na oblast dialogu náboženství a víry. Druhá zahrnuje vytváření výzkumných a vědeckých programů v této oblasti. Třetí plánuje koordinované rozšíření výsledků výzkumu. Tomu bude sloužit mimo jiné mezinárodní vědecký kongres letos v listopadu. Projekt chce zdůraznit, že naše společnost a kultura by měly vést co nejužší dialog mezi humanitními a exaktními vědami.?

Na financování projektu se podílí mimo jiné Nadace Johna Templetona. Prestižní cenu této nadace za ?rozvoj vztahu mezi vědou a náboženstvím? letos obdržel americký fyzik, nositel Nobelovy ceny Charles Townes. Nadace to oznámila ve středu 9. března v sídle OSN v New Yorku. Charles Townes je členem Papežské akademie věd. Pro agenturu Zenit řekl:

?Náboženské cítění je pro ně přirozenou a osobní věcí. Proto také hned na začátku říkám, že jsem o něm nechtěl mluvit. Vzhledem k tomu, že mnoho vědců nemá vztah k církvi, skupina osob ze společenství, do kterého jsem každý den chodil na mši svatou, mě požádala, abych promluvil o své víře právě jako vědec. když jsem roku 1964 dostal Nobelovu cenu, byl jsem kritizován za to, že jsem se otevřeně hlásil ke své víře. V dnešní době ale mezi vědci roste zájem o náboženství.?

Tradice Templetonovy ceny sahá do roku 1972. Její první laureátkou byla Matka Tereza z Kalkaty. od té doby ji obdržela řada různých osobnostem. Mezi nimi zakladatel ekumenické komunity z Taizé, Bratr Roger, nebo slavný americký kazatel, baptista Billy Graham.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.