Kardinál Tauran legátem pro otevření Muzea holokaustu v Jeruzalémě

14.3.2005 

Po 18-ti denní hospitalizaci se Jan Pavel II. včera večer vrátil z polikliniky Gemelli do Vatikánu. Jeho domácí rekonvalescenci doprovází obvyklá práce. Dnes Svatý otec svěřil novému arcibiskupovi Paříže, André Vint Troisovi, péči o katolíky východního obřadu ve Francii.

Vzhledem k tomu, že ve Francii nemají vlastního ordináře, plnil doposud jeho povinnosti kardinál Jean Marie Lustiger. Svatý otec jmenoval také svého zvláštního legáta na otevření nového Muzea dějin holokaustu v Národním památníku Yad Vashem v Jeruzalémě. Jana Pavla II. bude zastupovat kardinál Jean-Louis Tauran. Slavnost proběhne zítra. Z Jeruzaléma telefonuje Ryszard Montusiewicz:

?Slavnostního obřadu se zúčastní vysocí představitelé 40-ti zemí z celého světa: mezi nimi generální sekretář OSN, desítka prezidentů a šest premiérů. Nové Muzeum obětí holokaustu má působivý vzhled. Architekt Moshe Safdie pracoval s vápencovými bloky a železobetonovou konstrukcí. Uvnitř, v pasáži trojúhelného průřezu dlouhé téměř 200 metrů, je umístěna expozice dokumentující martyrologium evropských Židů v době II. světové války. Jedna z expozic představuje povstalecké hnutí Židů ve Varšavě a v koncentračních táborech. Zvláštní expozice je věnována Spravedlivým mezi národy, kteří riskovali životy při záchraně Židů. Jednu třetinu z nich ? přes 6 tisíc ? tvoří Poláci. Stavba muzea trvala 10 let a stála téměř 60 milionů dolarů. Dosud se pokračuje na budování centra pro vzdělávání o holokaustu.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.