Svatý stolec podporuje reformu OSN

23.3.2005 

Stálý pozorovatel Svatého Stolce při OSN v New Yorku hodnotí pozitivně návrh reformy této mezinárodní organizace, který v pondělí představil Kofi Annan. Na 63 stranách generální sekretář OSN navrhuje mimo jiné vytvořit Radu pro lidská práva, opěrné body rezoluce, která stanovuje pravidla pro užití síly, globální definici terorismu a reorganizaci struktur OSN. Kofi Annan vyzval k reformě Rady bezpečnosti do roku 2005, která by měla být rozšířena o další země. Arcibiskup Migliore si od reforem slibuje větší politickou váhu OSN, větší demokratičnost v rozhodování, jasná pravidla pro ozbrojené intervence a novou strategii solidarity k nejchudším oblastem světa. Pro náš rozhlas řekl:

?Jde v každém případě o velmi realistické návrhy. Debata pokračuje. Svatý Stolec je reformě velmi nakloněn právě proto, že přinese větší demokratičnost a důvěryhodnost této organizaci.?

Součástí reforem mají být nová pravidla pro ozbrojené intervence pod záštitou OSN. Co se změní?

?Návrhy generálního sekretáře směřují k přijetí mezinárodní, kolektivní odpovědnosti za ochranu národů. Je to odpovědnost, kterou disponuje Rada Bezpečnosti. Ta může autorizovat vojenské intervence, jako poslední řešení v případě genocidy nebo dalších vážných narušování humanitárního práva, v případech, kdy suverénní státy nechtějí, nemají v úmyslu nebo nemohou vzniklé situaci čelit.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.