Kéž hmotný pokrok národů nezatemní jejich duchovní hodnoty

27.3.2005 

Poselství Urbi et Orbi

1. Mane nobiscum, Domine!

Zůstaň s námi, Pane! (srov. Lk 24,29). Těmito slovy učedníci jdoucí do Emauz vybídli tajemného Poutníka, aby s nimi zůstal, zatímco se chýlil ke konci první den po sobotě, v němž se událo cosi neuvěřitelného.
Podle přislíbení, Kristus vstal z mrtvých; oni to však ještě nevěděli. Nicméně slova Poutníka během cesty krok za krokem rozehřívala jejich srdce. Kvůli tomu ho vybídli: ?Zůstaň s námi?. Když pak při večeři seděli u stolu, poznali ho při lámání chleba. Ale On ihned zmizel. Před nimi zůstal rozlámaný chléb, a v jejich srdci sladkost Jeho slov.

2. Milovaní bratři a sestry, Slovo a Chléb eucharistie, tajemství a dar velikonoc, zůstávají po staletí jako věčná památka Kristova utrpení, smrti a vzkříšení!
Také my dnes, na svátky Zmrtvýchvstání, opakujeme se všemi křesťany světa: Ježíši, ukřižovaný a zmrtvýchvstalý, zůstaň s námi! Zůstaň s námi, věrný příteli a bezpečná oporo lidstva, putujícího po cestách doby! Ty, živé Slovo Otce, vlej důvěru a naději všem, kteří hledají pravý smysl své existence. Ty, Chlebe věčného života, nasycuj člověka hladovějícího po pravdě, svobodě, spravedlnosti a míru.

3. Zůstaň s námi, živé Slovo Otce, a uč nás slovům i gestům pokoje: mír pro zem posvěcenou tvou krví a prosáklou krví tolika nevinných obětí; mír pro země Středního východu a Afriky, kde i nadále je proléváno tolik krve; mír pro celé lidstvo, jemuž stále hrozí nebezpečí bratrovražedných válek. Zůstaň s námi, Chlebe věčného života, rozlámaného a rozdaného spolustolujícím, dej i nám sílu velkodušné solidarity k zástupům lidí, které ještě dnes trpí a umírají nouzí a hladem, které jsou decimovány smrtelnými epidemiemi nebo vysílené nesmírnými přírodními katastrofami. Kéž i ony jsou díky síle tvého Zmrtvýchvstání, účastny nového života.

4. Také my, mužové a ženy třetího tisíciletí, potřebujeme Tebe, vzkříšený Pane! Zůstaň s námi nyní a až do konce časů. Dej, aby hmotný pokrok národů nezatemnil duchovní hodnoty, jež jsou duší jejich civilizace. Posiluj nás, prosíme Tě, na našem putování. V Tebe věříme, v Tebe doufáme, protože jen Ty máš slova věčného života (srov. Jan 5,68).

Mane nobiscum Domine! Alleluja.

Buona Pasqua a tutti! (Všem požehnané velikonoce!)

Z Vatikánu 27. března 2005. Slavnost Zmrtvýchvstání Páně.

Přeložil: Josef Koláček

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.