Hlavním římský rabín Richardo di Segni o Svatém otci

1.4.2005 

Je téměř nemožné uvést všechna svědectví různých náboženských vyznání, která vyjadřují svou blízkost papeži. Redaktor našeho rozhlasu Luca Collodi zašel za hlavním římským rabínem Richardem di Segni, který mu řekl:

Odp.: Šli jsme se modlit s delegací židovské obce, jak to děláváme pro naše nemocné. Jistě vůči tomuto papežovi chováme zvláštní sympatii za všechno, co vykonal během svého pontifikátu, tímže dal rozhodující podnět ke zlepšení vztahů mezi katolickou církví a hebraismem.

Ot: Co vás nejvíce zaujalo u nynějšího papeže?

Odp: Vždycky jsme měli dojem, že je to mimořádná osobnost se silnou angažovaností... Víte, při těchto problémech může hlava delegovat nebo se tím zabývat nepřímo. My ale měli pocit, že to byla vždy osobní angažovanost, přímá, která ostatně vyvěrala z jeho historické zkušenosti. Tento papež pochází z místa, kde žila početná židovská obec, on žil uprostřed nich, žil s nimi měl mezi nimi důvěrné přátele... A pak byl svědkem, že tato obec před jeho očima zmizela. A ta věc ho nenechala lhostejným. Pochopil, že musí vykonat důležité věci týkající se tohoto tragického problému. A on je vykonal.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.