11:30 Stav Svatého otce zůstává velmi vážný. Včera děkoval mladým.

2.4.2005 

Zdravotní stav Svatého otce zůstává nezměněn. To znamená: zůstává stále velmi vážný. Potvrdil to Joaquín Navarro-Valls při setkání s novináři v tiskovém sále Svatého Stolce. V 7:30 byla za přítomnosti Jana Pavla II. sloužena mše svatá. Viditelně dojatý vatikánský mluvčí rovněž tlumočil, že včera večer Svatý otec myslel na mladé lidi, které za svého pontifikátu potkal a kteří ho neopustili ani v těchto chvílích. Z jeho slov bylo možné rekonstruovat větu: "Já jsem vás vyhledával a nyní jste vy přišli za mnou. Děkuji vám za to." Navarro-Valls naopak nepotvrdil zprávy o lístku, který měl údajně Jan Pavel II. napsat svým spolupracovníkům.

Kardio-respirační a metabolické funkce se v posledních hodinách nemění. Od dnešního rána ochabuje také bdělost Svatého otce. Jak vatikánský mluvčí vysvětlil, nejde ale v žádném případě o koma. Jan Pavel II. odpočívá se zavřenýma očima a chvílemi se zdá, že usíná. Když je v bdělém stavu, reaguje na podněty.

Na dotaz novinářů, kdo Svatému otci asistuje, upřesnil, že dnes ráno viděl u jeho lůžka oba papežské sekretáře, tři řeholní sestry a jeho osobního lékaře, Mudr. Buzonettiho.

Další setkání s novináři ohlásil na pozdní odpoledne.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.