Arcibiskup Comastri o atmosféře na náměstí Svatého Petra

2.4.2005 

Od včerejšího rána nejen katolická církev, ale celá světová komunita, se modlí za Jana Pavla II. V Římě je symbolicky reprezentují zástupy, které se nepřetržitě modlí na Svatopetrském náměstí. Podle odhadů se za minulou noc vystřídalo na modlitebním bdění přes 70 tisíc osob. Ještě dlouho po půlnoci se k papežským oknům zvedal potlesk a písně.
V devět hodin večer vedl na náměstí modlitbu růžence arcibiskup Angelo Comastri, nedávno jmenovaný papežský vikář pro Vatikánský stát a někdejší kustód mariánské svatyně v Loretu. V úvodu modlitby zopakoval slova, která jako předznamenání zazněla na začátku pontifikátu: ?Otevřete, otevřete dokořán brány Kristu Spasiteli.? ? a dodal, nyní Spasitel otvírá brány Svatému otci. A u té brány vidí arcibiskup Comastri jeho Matku, Marii, které Jan Pavel II. celý svůj pontifikát svěřoval.
Pro náš rozhlas arcibiskup Comastri řekl:

?Včera večer jsme na Náměstí Svatého Petra mohli zakusit krásu a velikost charismatu Papeže, Petrova Nástupce, jehož úkolem je vytvářet jednotu. Bylo úžasné tak hmatatelně dosvědčit, že trpící, umírající Papež stále shromažďuje, ba stále více shromažďuje své děti. Říkali mi, že na náměstí Svatého Petra bylo asi 60 tisíc lidí. A přesto tam byla atmosféra veliké jednoty. Hlasy se slévali, bylo cítit jednotu rodiny Božích Dětí, shromážděnou kolem Svatého otce.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.