Neděle Božího milosrdenství

4.4.2005 

?Ježíši, důvěřuji v tebe, smiluj se nad námi a nad celým světem?. Máme ještě v živé paměti dojetí věřících z posledního poselství Jana Pavla II., které v neděli četl mons. Sandri na svatopetrském náměstí před polední modlitbou Regina Coeli. Odkaz Jana Pavla II. nabývá mimořádného významu právě proto, že zemřel v předvečer Slavnosti Božího milosrdenství, který sám ustanovil v jubilejním roce 2000. V témže roce Jan Pavel II. kanonizoval polskou mystičku sestru Faustinu Kowalskou, apoštolku Božího milosrdenství, která mu byla velice drahá. Na druhé straně již v roce 1980 se Jan Pavel II. zaměřil na toto tajemství ve své encyklice Dives et misericordia. O osobnosti sestry Faustiny a o významu Božího milosrdenství v pontifikátu Jana Pavla II. hovoří redaktor našeho rozhlasu Alessandro De Carolis:

?Červený paprsek na levé straně a bílý paprsek na pravé straně obrazu znamenají krev a vodu, které tryskají z probodeného Ježíšova boku, znamenají paprsky jeho lásky: dvě cesty světla, v němž věřící všech dob mohou putovat až ke středu Ježíšova Srdce, až k jeho milosrdenství. Sestra Faustina Kowalská měla 26 let, když se jí 22. února 1931 zjevil sám Ježíš, vzkříšený a žehnající a žádal ji, aby nechala namalovat jeho obraz s dvěma paprsky s nápisem Ježíši důvěřuji v tebe umístěným pod nohama. Zjevení, která na plátno zachytil malíř Kazimirowski, bylo určeno k tomu, aby se stalo velmi známým symbolem úcty, která z Polska v období mezi dvěma válkami stane po 70 letech ? díky prvnímu polskému papeži ? úctou universální církve.

Karel Wojtyla již od svého mládí znal duchovní sílu této úcty a ještě více hloubkou tohoto učení byla proniknutá jeho biskupská služba v Krakově. 30. dubna 2000 jako papež kanonizoval sestru Faustinu, nositelku poselství ? jak sám řekl ? které představuje ?adekvátní a výraznou odpověď Boží? na otázky lidí dnešní doby, ?poznamenané hroznými tragediemi?.

?Ježíš řekl sestře Faustině: Lidstvo nenalezne pokoje, dokud se s důvěrou neobrátí k Božímu milosrdenství? (Deník, str.132). Díky dílu polské řeholnice bylo toto poselství navždy spojeno s 20. stoletím, posledním stoletím druhého tisíciletí a mostem k třetímu tisíciletí. Není to nové poselství, ale může se považovat za dar zvláštního osvícení, které nám pomáhá, abychom žili intenzivněji evangelium Velikonoc a abychom ho nabídli jako paprsek světla mužům a ženám dnešní doby?.(hlas Jana Pavla II.)

Sestra Faustina žila jen 33 let, což však byla dostatečně dlouhá doba k tomu, aby s charismatem vlastním prostým duším, kterých se dotkl Bůh, dala poznat sílu slov, kterých byla strážkyní. Jan Pavel II. ideálně shrnul dědictví této malé řeholnice, kterou Ježíš v jednom z jejích zjevení žádá, aby byla apoštolkou jeho milosrdné lásky. A proto Jan Pavel II. během obřadu svatořečení oznámil rozšíření úcty k Božímu milosrdenství navždy na celou církev:

?Je důležité, abychom zcela přijali poselství Božího slova této druhé velikonoční neděle, která se nyní v celé církvi jako neděle Božího milosrdenství?.

Sám papež potvrzuje, že úcta k Božímu milosrdenství je v jistém smyslu obrazem tohoto pontifikátu

Jiří Sýkora

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.