Nový film o Papežovi

14.4.2005 

Na Papežské lateránské univerzitě byl představen televizní film italského programu Canale 5 nazvaný ?Karol, člověk, který se stal Papežem?. V hlavní roli vystupuje polský herec, 33-ti letý Piotr Adamcek, natáčení se účastnil 12-ti tisícový kompars, hudbu k filmu složil Ennio Morricone. U našeho mikrofonu je autor knihy ?Storia di Karol? ? Karlův příběh, o který se opíral scénář, Gianfranco Svidercoschi:

Film ukazuje celé polské období mládí, jeho práci, umělecké zkušenosti s divadlem, kněžskou a duchovní formaci. Pak období, kdy učil, jeho biskupskou službu. Charakterizuje dvě totality 20. století, tedy nejprve nacismus a pak komunismus. Chce ukázat, jaké kořeny měl tento Papež. Podle mého názoru není možné pochopit hlubokou pravdu tohoto pontifikátu, aniž bychom hledali kořeny této lidské a duchovní cesty.

Režisér Giacomo Battiato, který v první chvíli odmítl nabídku točit film o Karlu Wojtylovi, pro náš rozhlas říká:

Šlo o to mluvit o životě jednoho z velikánů 20. století, který ještě žil. Bál jsem se, že vyzní buď nevhodně nebo banálně nebo jen oslavně. Kromě toho jsou biografie z hlediska vyprávění velmi nebezpečné, protože život není román. Obával jsem se také Vatikánu. Ale setkal jsem se s lidmi, kteří mi vycházeli vstříc a s postojem, který mě překvapil tak mile, že na to nikdy nezapomenu. Řekli mi: ?Svatý otec je veřejnou osobností, vy jste autor, a Svatý otec není tak domýšlivý, že by vám říkal, co a jak máte dělat. On hledí na tyhle věci naprosto svobodně. Pokud ale chcete, můžeme vám poskytnout některé rady. A stalo se tak velmi inteligentním a diskrétním způsobem.

Co vás tedy přesvědčilo?

Pustil jsem se do studia, počínaje krásnou a velmi přímou, zřetelně psanou knihou Gianfranca Svidercoschiho. Především jsem se ale vrhl na věci, které napsal Wojtyla, jeho první divadelní hry a poezie. Přineslo mi to dvojí objev ? jednak jeho osobnost a pak jeho země, Polsko.

Co vás osobně na osobnosti Karola Wojtyly okouzluje?

Jeho velká síla, prostota a inteligence. Byl to člověk nesmírné kultury, který měl ale také dispozice k ráznému jednání. Vezměme si například jeho sportovní charakter. Byl to člověk, který žil mezi dělníky a stejně dobře na symposiu profesorů filosofie ? vždy se stejně svobodným duchem.

Zpracovala a přeložila Johana Bronková

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.