Posmrtné poselství Jana Pavla II. k misionářům

15.4.2005 

Všichni věřící a zejména misionáři by měli odhalit eucharistický smysl svého života a stávat se chlebem lámaným pro život světa. To klade na srdce Jan Pavel II. v dnes zveřejněném poselství ke Svatovému dni misií, který se slaví poslední neděli v říjnu. Svatý otec ho podepsal více než měsíc před svou smrtí, 22. února letošního roku.
V listu se inspiruje probíhajícím Rokem eucharistie. Ten je příležitostí ke kontemplaci Ježíše, který láme chléb pro celé lidstvo. Když ho chceme následovat, musíme i my dávat život za bratry, zvláště za nejpotřebnější. Eucharistie není jen výrazem společenství v životě církve, je také programem solidarity pro celé lidstvo. Právě ve jménu Krista soucítícího s těmi, kdo nejvíc trpí, vycházejí do světa misionáři. Vědí totiž, že sjednocení s Kristem naplňuje nejhlubší očekávání srdcí. ?Jedině Ježíš může uspokojit lidský hlad po lásce a touhu po spravedlnosti? ? napsal Jan Pavel II.
Svatý otec dále píše o apoštolském rozměru Eucharistie, která inspiruje k odvážnému hlásání Krista. Je to svátost, která povzbuzuje k velkorysé evangelizační akci a k angažovanosti pro spravedlivější a bratrštější společnost. Papež vyzývá křesťanská společenství, aby v Roce eucharistie vycházeli vstříc mnoha podobám lidské bídy v dnešním světě. Vyjadřuje naději, že příklad misionářů mučedníků povede mladé lidi na cestu heroické věrnosti Kristu. Jan Pavel II. upozornil i na to, že misijní dílo vyžaduje kromě modlitby a oběti také materiální podporu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.