Chorvatští biskupové napsali protest do CNN

15.4.2005 

Chorvatští biskupové protestují proti zjevným lžím v komentáři CNN při pohřbu Jana Pavla II. Předseda komise Iustitia et Pax, biskup Vlado Košić se v listu této americké televizní stanici ohradil proti výčitkám na adresu beatifikace kardinál Aloise Stepinaće. Komentátoři opakovali teze rozšířené v některých kruzích o blízké spolupráci chorvatské církve s s nacionalistickou organizací Ustaše, odpovědnou za zločiny v době II. světové války.
Biskup Košić ve svém listu připomněl prohlášení bl. Aloise Stepinaće z října roku 1942, ve kterém otevřeně odsoudil všechnu nespravedlnost a násilí ve jménu třídní, rasové nebo nacionalistické nenávisti.
Předseda chorvatské komise ?Iustitia et Pax? ve svém listu televizní stanici CNN zdůraznil, že Jan Pavel II. dobře znal metody totalitních režimů. Jednou z běžných bylo obviňování nepohodlných osob z kriminálních činů. Vyjádřil lítost nad tím, že komunistická propaganda i nadále sklízí plody a zakrývá pravý charakter pronásledování v době komunistické diktatury. ?Vzhledem k tomu, že CNN je synonymem svobodného demokratického světa, bylo by dobré, aby ověřovala zdroje svých informací, pečovala o svou věrohodnost a předcházela podobnému falšování minulosti? ? napsal biskup Košić. Žádá od CNN, aby uvedla falešná obvinění na pravou míru.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.