HABEMUS PAPAM - chronologie událostí

19.4.2005 

Zhruba pět minut před šestou hodinou se objevil nad komínem Sixtinské kaple nový obláček dýmu. Tentokrát se ale nezměnil po několika sekundách v černý. V 18:05 vyzvánění Svatopetrských zvonů potvrdilo, že konkláve zvolilo 264. Nástupce apoštola Petra.

Protodiákon kardinálského kolegia, chilský kardinál Jorge Arturo Medina Estevez, ohlásil volbu nového papeže a jeho jméno v 18:45. Stal se jím kardinál Joseph Ratzinger, který přijal jméno Benedikt XVI. V 18:48 se papež Benedikt XVI. objevil na střední lodžii svatopetrské basiliky. Po dlouhém potlesku shromážděného zástupu pronesl Benedik XVI. první slova:

"Drazí bratři a sestry, po velkém papeži Janu Pavlu II., zvolili kardinálové mě, prostého a pokorného dělníka na vinici Páně. Utěšuje mě skutečnost, že Pán dokáže pracovat a jednta i s nedostatečními nástroji.Především se ale svěřuji do vašich modliteb. V radosti Krista zmrtvýchvstalého, v důvěře v jeho trvalou pomoc, pojďme dál. Pán nám pomůže a Marie, jeho Nejsvětější Matka, bude na naší straně. Děkuji".

Dav shromážděný na svatopetrském náměstí začal skandovat: "Ať žije Papež, ať žije Benedikt. Mnozí se neubránili slzám.

Na závěr udělil papež Benedikt XVI. požehnání Urbi et orbi, městu a světu, které je spojeno s plnomocnými odpustky.

Hned po požehnání zazněla dechová hudba Karabiniérů, kteří přišli pozdravit nového papeže.

V 18:59 Svatý otec odchází z balkonu svatopetrské basiliky.

Ještě dopoledne nikdo netušil, že církev dnes získá nového papeže. Deset minut před 12 hodinou ohlásil černý kouř nad Sixtinskou kaplí, že k volbě nástupce Jana Pavla II. nedošlo.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.