První papežův výjezd z Vatikánu

21.4.2005 

Nedávno zvolený papež Benedikt XVI. poprvé opustil Vatikán, aby se setkal s věřícími. Včera v 16 hodin se bleskově rozšířila zpráva, že odjel z Vatikánu na Piazza Leonina, kde až do svého zvolení papežem bydlel. Ihned se začali sbíhat lidé a samozřejmě také novináři.

Ze svého bytu vyšel krátce po sedmé hodině, a hned zamířil ke shromážděnému zástupu. Pohladil dvě francouzské děti, Blandinu a Huberta. Poté pozdravil širokým gestem stovky věřících a nasedl do černého Mercedesu se značkou SCV1 a vrátil se do Vatikánu. Mezi bývalými spolubydlícími Svatého otce je také kardinál Castrillon Hoyos, který byl překvapený touto nečekanou návštěvou.

"Byla to srdečnost dobrého souseda, který se přišel rozloučit se svými sousedy v domě," prohlásil kadinál. "Byl tu ve svém bytě. Možná je to naposled, co přišel. Bude se muset věnovat svým povinnostem. A potom udělal to milé gesto, že navštívil své sousedy v jejich bytech. Ani ve snu mě to nenapadlo, šel pěšky po schodech? A mezi lidmi shromážděnými venku bylo veliké nadšení," uvedl kardinál Hoyos.

Reakce věřících byly plné radosti: "Trochu jsem ho viděl," radostně prohlašoval jeden z účastníků nečekané papežovy návštěvy. "Přijel jsem z Bavorska a jsem rád, že jsem ho viděl," uvedl jeden z krajanů Benedikta XVI. "Ano, viděli jsem jeho auto, bylo to moc hezké," uvedl jiný věřící. "Neviděl jsem ho zblízka, ale zakusil jsem tu atmosféru."

Dojatý byl i sám Svatý otec, který několik okamžiků přátelsky hovořil s několika novináři.

Dalším dojemným momentem včerejšího dne byla návštěva nového papeže v jeho bývalém úřadu, kdy navštívil své bývalé spolupracovníky na Kongregaci pro nauku víry. Benedikt XVI. se jim přiznal, že byl velmi překvapen volbou Petrova nástupce: ?Drazí přátelé, ještě nemohu věřit, že jsem teď na jiném místě, jak se to stalo Petrovi, když mu Pán řekl: Půjdeš kam nechceš,? prohlásil nový papež.

Jiří Sýkora

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.