Jsme hrdi, že papež Benedikt XVI. je jedním z nás

25.4.2005 

Slavnostnímu obřadu zahájení pontifikátu Benedikta XVI., prvního německého papeže ve Vatikánu za posledních 500 let, přihlížela podstatná část německých obyvatel. Inaugurační obřad vysílaly v přímém přenosu všechny hlavními televizní stanice, státní i soukromé. Také německý tisk věnoval této události hlavní stránku. Zprávy o slavnostním zahájení pontifikátu papeže Benedikta XVI. zahájily včerejší televizní noviny. ?Kdo věří není nikdy sám? byl hlavní titulek novin Sueddeutsche Zeitung z Mnichova.
Jak na pohřební obřady Jana Pavla II., tak i na včerejší slavnostní zahájení pontifikátu přijelo mnoho německých politiků. Zastupovali je prezident Horst Koeger s manželkou Evou, kancléř Gerhard Scroeder s manželkou Doris a premiér Edmund Stoiber s manželkou Karin, oba původem z Bavorska. V rozhovoru pro tisk premiér Edmund Stoiber prohlásil: ?Naše přítomnost zde byla povinná, byl to svátek pro všechny Bavoráky?. Podle premiéra, který zná J. Ratzingera velmi dobře z dob, kdy jako arcibiskup působil v Mnichově a Freisingu v letech 1977-1982, dá ?papež Benedikt XVI. nový impuls diskusím o evropských hodnotách?. Bavorskému premiérovi papež slíbil brzkou návštěvu v rodné zemi: ?Ich komme bald?, přijdu brzy. Byl to slib, na který bavorští obyvatelé netrpělivě čekali. K německé delegaci patřila i představitelka křesťansko-demokratické opoziční strany, Angela Merkel a ministr vnitra Otto Schily.
Kromě státních představitelů se na svého papeže přišly podívat tisíce německých poutníků, především z Bavorska. Jenom z Marktl am Inn, papežova rodného města, jich přijelo šedesát. Starosta města, Herbert Gschwendtner, řekl: ?Jsme hrdi, že papež Benedikt XVI. je jedním z nás?. V papežově rodném městě v Horním Bavorsku sledovali zahájení pontifikátu na velkoplošné obrazovce. Městečko s 2.700 obyvateli, kde se před 78. lety narodil J. Ratzinger, navštívilo v posledních dnech mnoho turistů z Itálie i Japonska.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.