První cesta Benedikta XVI. vedla k hrobu sv. Pavla

25.4.2005 

Dnes v podvečer se Benedikt XVI. odebral do patriarchální baziliky sv. Pavla za hradbami, aby vyjádřil nerozlučné spojení římské církve s apoštolem národů. Jde o první oficiální výjezd z Vatikánu. Kromě modlitby nad hrobem apoštola obsahuje krátký obřad čtení z Apoštolova listu Římanům a krátkou promluvu. Už 1300 let jsou strážci hrobu sv. Pavla otcové benediktini. U našeho mikrofonu je P. Edmund Power, prior Kláštera sv. Pavla:

?Jsme velmi poctěni už tím, že Svatý otec pro sebe vybral jméno Benedikta, patriarchy západního mnišství a také patrona Evropy. Přijde sem, aby se prostě a v klidu pomodlil. Vstoupí v procesí mnichů a budeme se modlit společně. Papež se zastaví před hrobem Apoštola, pomodlí se, přečte úryvek z listu sv. Pavla Římanům. Pak bude krátká homilie a požehnání. Bude to tedy velmi prostý obřad soustředěný na Slovo Boží a na modlitbu.
Prastarou monastickou tradicí je Lectio Divina, rozjímání a modlitba na základě Písma Svatého. To je základem každé křesťanské činnosti. Jsem si jist, že Svatý otec si to hluboce uvědomuje. Z pastoračního hlediska je možné pro lidi vykonat mnoho, ale pokud tato činnost není zakořeněna v hlubokém rozjímání Božího slova, není skutečně křesťanská.
Cítíme se velmi poctěni tím, že na Petrově trůnu je nyní Papež ovlivněný benediktinskou spiritualitou.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.