První ekumenické setkání Benedikta XVI.

25.4.2005 

Na počátku svého pontifikátu se obracím ke všem věřícím náboženských tradic a ke všem, kdo s upřímným srdcem hledají Pravdu, s naléhavou výzvou, abychom se společně stali tvůrci pokoje, v úsilí o vzájemné porozumění, úctu a lásku. Těmi slovy končil Benedikt XVI. své poselství při dnešním setkání s delegacemi církví, náboženských společností a náboženských tradic, které přijely na slavnostní zahájení jeho pontifikátu.
Reprezentantům pravoslavných církví a západních církevních společenství papež poděkoval za projevy účasti po smrti Jana Pavla II. Výrazy blízkosti překročily pouhou zdvořilostní povinnost, vyzdvihl Benedikt XVI. Projevilo se, jak velká je touha po jednotě. Papež vyzval křesťany ke společnému svědectví duchovního ekumenismu. V modlitbě se totiž jednota uskutečňuje bez překážek.
?Cesta k plné jednotě, jak ji chce Ježíš pro své učedníky, s sebou nese konkrétní poslušnost tomu, co Duch říká církvím, odvahu, přívětivost, pevnost a naději na dosažení cíle. Především ale s sebou nese neustálou modlitbu v jednotě srdcí, za to, abychom od Dobrého Pastýře obdrželi dar jednoty pro jeho stádce...
Vaše přítomnost, draží bratři v Kristu, navzdory tomu, co nás dělí a vrhá stíny na naši plnou a viditelnou jednotu, je znamením účasti a podpory Římského biskupa, který s vámi může počítat v pokračování po cestě naděje a růstu k Tomu, který je Hlavou, ke Kristu.?

Ve slovech adresovaným představitelům jiných náboženství Benedikt XVI. poděkoval za účast na inauguraci pontifikátu zvláště muslimům. Ujistil, že církev bude i nadále budovat mosty přátelství s následovníky všech náboženství, pro pravé dobro člověka i společnosti:
?Svět, ve kterém žijeme, je často poznamenán konflikty, násilím a válkou, ale vroucně touží po míru, míru, který je především Božím darem, míru, o nějž musíme bezustání prosit. Mír je však také povinností, která zavazuje všechny národy, zvláště ty, které se otevřeně hlásí k náboženským tradicím. Naše úsilí postupovat společně a posilovat dialog je cenným příspěvkem k budování míru na pevných základech.?

Plný text promluvy Benedikta XVI. najdete ZDE

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.