Kdo donášel na polského papeže?

28.4.2005 

Polský Institut národní paměti včera zveřejnil jméno tajného spolupracovníka bezpečnostních složek, který informoval komunistický režim o dění ve Vatikánu. Podle zachovaných nahrávek a dalších dokumentů byl zpravodajem z Apoštolského paláce polský dominikán, Konrád Stanislaw Hejmo, který měl v Římě na starosti polské poutníky.
Mluvčí polské biskupské konference, P. Józef Kloch, v bolestné kauze P. Hejma uvedl, že je nutné nejprve všechno plně, zřetelně a jasně vysvětlit.

?Zpráva byla přijata s bolestí a s překvapením ? a zároveň s přesvědčením, že vyžaduje plné, jasné a zřetelné vysvětlení. A to chci zdůraznit. Církev neschovává hlavu do písku. Ale stojí před jistým faktem a s tím je třeba se vyrovnat v pravdě. Lze nepochybně očekávat, že více informací na to téma přinese vědecká publikace ohlášená Institutem národní paměti. Pak bude zřejmé ? co, kdo, kde a kdy.?

O. Konrád Hejmo se hájí s tím, že žádnou oficiální spolupráci s polskou tajnou policií nepěstoval.
Pro P. Adama Bonieckieho, zakladatele polského vydání měsíčníku Osservatore Romano, je zveřejnění jména spolupracovníka tajné policie na jedné straně bolestnou záležitostí, ale zároveň i úlevou. Tento krakovský kněz, který prožil po boku Jana Pavla II. závěrečnou fázi komunismu, totiž potvrzuje, že obviněný P. Hejmo neměl bezprostřední přístup k informacím.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.