7. konference o nešíření jaderných zbraní

4.5.2005 

Traktát o nešíření jaderných zbraní je úhelným kamenem globální bezpečnosti. Zdůraznil to v New Yorku stálý pozorovatel Svatého Stolce při OSN. Arcibiskup Celestino Migliore vystoupil s příspěvkem na 7. konferenci signatářů zmíněného traktátu. Doposud k němu přistoupilo 188 zemí. Svatý stolec tak učinil už v roce 1971. Hovoří arcibiskup Celestino Migliore:

?Na jedné straně země, které mají jaderné zbraně nedodržují závazky, podle kterých mají jednat o celkovém nukleárním odzbrojení. Důsledkem toho je tajné šíření těchto zbraní. To budí vážné znepokojení, protože jaderné zbraně se mohou dostat do rukou teroristů, nad nimiž neexistuje žádná kontrola. Proto je nutné usilovat o narušení tohoto bludného kruhu. Pravděpodobně nedojdeme k žádnému převratnému rozhodnutí, ale debata vede alespoň k tomu, že si každý uvědomí vlastní odpovědnost za světovou bezpečnost a bude jasněji probuzena politická vůle.?

Arcibiskup Migliore upozornil také na potřebu rozšiřovat oblasti bez jaderných zbraní. V současné době k nim patří latinská Amerika, Afrika a oblast Pacifiku.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.