Benedikt XVI. nebude předsedat beatifikacím

4.5.2005 

Beatifikačním slavnostem bude napříště předsedat prefekt Kongregace pro svatořečení, kardinál José Saraiva Martins. Nejbližší jsou naplánovány na 14. května ve Vatikánské bazilice. Vrací se tedy praxe běžná až do doby Pavla VI. Svatý otec předsedá pouze kanonizacím, aby se odlišilo, že svatořečení staví nového světce za vzor celé církvi, zatímco blahořečení se týká především lokálních církví a komunit.
U našeho mikrofonu je prefekt Kongregace pro svatořečení, kardinál Saraiva Martins:

?Nejde o žádnou novinku, ale o návrat k praxi, která byla po mnoho staletí běžná, až do roku 1971. Papež nepředsedal beatifikacím ani když se konaly v Římě, v bazilice sv. Petra. Obřadům předsedal biskup nebo kardinál, delegovaný Svatým otcem. Osobně předsedal beatifikaci poprvé Pavel VI. v roce 1971, když blahořečil Maxmiliána Kolbe. To bylo poprvé. Pak u příležitosti Svatého roku 1975, kdy se beatifikace nahromadily. Pavel VI. ztvrdil toto své rozhodnutí a osobně předsedal také dalším beatifikacím při mši svaté ? a činil tak do konce svého života.
Praxi zavedenou Pavlem VI. pak důsledně následoval Jan Pavel II. Řada jeho četných a častých apoštolských cest byla spojena se slavnostními beatifikacemi v místních církvích.
Svatý otec Benedikt XVI. rozhodl, že v sobotu 14. května v 17 hodin proběhne beatifikace Božích služebnic Marie Anny Barbary Cope, řeholnice z třetího řádu františkánů, z New Yorku, známé jako Matka Mariana z Molokai, a Ascensione od Ježíšova Srdce, spoluzakladatelky Sester dominikánek misionářek od růžence, ze španělské diecéze Pamplona.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.