Křesťané smějí jednou za rok slavit na místě Nanebevstoupení

6.5.2005 

Podle novozákonních zpráv vystoupil Ježíš na nebesa na Olivové hoře. Křesťané ve Svaté zemi slavili včera svátek Nanebevstoupení Páně právě na těchto památných místech. Z Jeruzaléma telefonuje korespondent polské sekce našeho rozhlasu, Ryszard Montusiewicz:

?Na místech, kde kdysi stála bazilika ? a která jsou dnes v rukách muslimů ? mají katolíci právo sloužit mši svatou pouze o slavnosti Nanebevstoupení. Počínaje vigilií slavnosti a po celou noc probíhaly na místě liturgické obřady nejrůznějších náboženských komunity a skupin věřících. Ráno se shromáždili na Olivové hoře františkáni z Kustodie Svaté Země, jeruzalémští katolíci i zahraniční poutníci.
Slavnostní eucharistii Nanebevstoupení Páně koncelebrovali františkáni s představenými jeruzalémských konventů. Oslavy zakončilo procesí po Olivové hoře, kolem historického chrámu.
Křesťané uctívali tato místa od nepaměti. Poutníci přicházeli položit dlaň na kámen, na kterém prý zůstaly otisky Ježíšových stop. Od IV. století stála na Olivové hoře rotunda, později zničená muslimy. Ve 12. století křižáci vybudovali u kaple Nanebevstoupení centrální, osmiboký chrám. V centru jeho kupole byl otevřený okulus. Po dobytí Jeruzaléma muslimy byla svatyně zničena a chrám byl změněn na mešitu. Křesťanům se dosud nepodařilo získat svatyni Nanebevstoupení zpátky.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.