Od Panny Marie se učíme naslouchání a skromnosti

14.9.2003 

Úvaha Svatého otce před polední modlitbou Anděl Páně v Bratislavě-Petržalce

Na závěr této slavnosti se všichni chceme v mysli ještě jednou postavit pod Kristův kříž, a přijmout od Něho, jako vzácný dar, jeho Matku, která od této chvíle je i Matkou církve.

Podle příkladu apoštola Jana i my ji přijímáme k sobě (srov. Jn 19, 27), abychom jsme se od ní učili naslouchání a obětavé skromnosti, vlastnostem, kterými se vyznačovala jako první učednice Pána.

Společně s novými blahoslavenými prosme Pannu Marii, aby na její přímluvu, křesťanské společenství žijící na Slovensku bylo bohaté na svatost, odvážné v konání dobra, a silné ve svědectví.

(Poté Jan Pavel II. pozdravil přítomné poutníky v různých jazycích. Poutníky z České republiky Svatý otec pozdravil těmito slovy:)

Věřící z české republiky svěřuji přímluvě svatých Cyrila a Metoděje, uctívaných na Velehradě. Ujišťuji je svoji modlitbou a ze srdce jim žehnám.

(Závěrem Svatý otec řekl:)

Zítra si připomeneme Pannu Marii Sedmibolestnou, patronku Slovenska. Obraťme se na ni s důvěrou modlitbou Anděl Páně.

(Před odjezdem na Apoštolskou nunciaturu Jan Pavel II. ještě dodal:)

Dříve, než se rozloučíme, chtěl bych ještě jednou všem ze srdce poděkovat: křesťanskému společenství na Slovensku a jeho pastýřům, panu prezidentovi Slovenské republiky a ostatním občanským a vojenským představitelům, pracovníkům bezpečnostních služeb a pracovníkům sdělovacích prostředků. Všem, kteří jakýmkoliv způsobem přispěli k úspěšnému průběhu této mé apoštolské cesty, vyslovuji z hloubi srdce upřímné: ?Pán Bůh zaplať!? Odnáším si krásné vzpomínky na eucharistické slavnosti a na setkání těchto dnů. Jsou to vzpomínky, které vyvolávají v mém srdci hluboké a radostné pocity.

Zvláště vroucně chci z tohoto místa pozdravit slovenskou mládež. Drazí mladí přátelé, vy jste nadějí církve i společnosti. Vy jste papežovou nadějí! Nebojte se být opravdovými přáteli Ježíše. Od něho se naučíte správně milovat tento svět, s jeho pomocí vybudujete kulturu lásky.

Všechny ujišťuji svou vzpomínkou v modlitbě, a povzbuzuji: buďte věrní Kristu a jeho církvi.

Díky tobě Slovensko! Všemohoucí Bůh ať ti žehná a zachová tě ve své lásce.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.