Ústavní právo neplatí pro křesťany z nižších kast

9.5.2005 

Indičtí biskupové požádali prvního ministra Indie, Manmohana Singha, aby ústavní právo platilo také pro křesťany, kteří konvertovali z nižších kast. Po zasedání biskupů, které skončilo 29. dubna v New Delhi, byla žádost osobně předána premiérovi delegací biskupů.

Mnoho křesťanů patří do komunit tzv. ?Dalit?, které patří do nejnižších vrstev indické společnosti. V minulosti byli označováni opovrhujícími názvy, jako ?nedotknutelní?, ?nakažení?, ?ti, kdo jsou mimo kastu?. Indická ústava však počítá s pomocí kmenovým skupinám a těm, kteří nepatří do čtyř kastovních systémů země. Pokud do ?Dalit? patří hinduisté, budhisté a sikhové, dostávají od státu ekonomickou pomoc a příležitost k práci. Tyto výhody se však netýkají křesťanů, kteří patří do komunity ?Dalit?. Je jim odpíráno právo na tyto výhody pouze pro jejich náboženskou příslušnost.

Indičtí biskupové připomínají, že v prohlášeních, u příležitosti nedávné volební kampaně, kongres slíbil uznání práv křesťanů komunity ?Dalit?. Ovšem vláda Indie zatím tuto žádost nepřijala. Ze statistik vyplývá, že polovina z asi 25 miliónů indických křesťanů je z nižších kast.

Jiří Sýkora

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.