Devadesátiny bratra Rogera

12.5.2005 

Devadesáté narozeniny dnes oslavil bratr Roger Schutz, zakladatel mezinárodní ekumenické komunity v Taizé, kterou každý rok navštíví miliony mladých lidí hledajících svědectví jednoty ve víře.
?Neodříkejte si zbytečné věci, ale přilněte k tomu, co přikazuje Bůh: neste břemena jedni druhých, přijímejte malicherná každodenní zranění. Otevřete se všemu, co je lidské a uvidíte, že zmizí každé prázdné přání utéct ze světa.? ? napsal Bratr Roger v pravidlech komunity Taizé.
Její počátek sahá do doby II. světové války. Mladý protestantský pastor Roger Schutz měl 25 let, když pocítil své povolání svědčit o smíření mezi všemi lidmi. V roce 1940 kupuje v malé vesničce na jihu Burgundska dům, ve kterém nabízí útočiště pronásledovaným, chudým a lidem, které jakkoli trpěli válečným šílenstvím. V roce 1942 musí bratr Roger prchat před Gestapem a do Taizé se ale po dvou letech vrací. Pak přišel mír a před Evropou ležel velký úkol smíření, jak připomíná bratr Roger:

?Byla to neklidná doba. Taizé za sebou mělo prvních pět let. Mnozí si kladli otázku: co bude s Evropou. Nyní přišla nebo přichází čas křesťanů, uprostřed napětí a silných rozporů, které otřásají mnoha věřícími. Křesťané mohou více než si sami myslí, protože se sytí tím nejzákladnějším, Kristem, jsou u zdroje smíření a hledí vstříc pokoji pro celou lidskou rodinu.?

Po skončení války se komunita vydává na cestu ekumenismu. Nadšení bratra Rogera pro jednotu dostává výraz v rytmu každodenního společného života. Za půl století se počet bratří rozrostl na stovku. Pocházejí z nejrůznějších křesťanských denominací a z třiceti zemí světa. Někteří se vydávají na misii, aby svědčili o pokoji a lásce v chudých oblastech Afriky, Asie i Ameriky.

?Buďte plně přítomni ve své době, říká jim bratr Roger, buďte dobře připraveni na situaci, do níž přicházíte. Milujte vyděděnce. Milujte bližního, ať má jakékoliv náboženské nebo ideologické představy. Nikdy se nepoddávejte pohoršení nad rozdělením křesťanů, kteří tak snadno hlásají lásku k bližnímu, ale zůstávají rozdělení?. Jak je to možné? Bratr Roger odpovídá:

?Z hloubi nás samých se může zrodit cosi jako pocit úžasu. Jakého úžasu? Myslím, že srdce, každým svým vláknem, čeká na úžas lásky.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.