Skončilo setkání Papežských misijních děl

17.5.2005 

V misijních oblastech nejvíce trpí nejmladší. Papežské misijní dílo dětí se snaží podporovat je přímo na místě. Jen v minulém roce financovalo kolem tří tisíc projektů v misijních zemích. Informuje o nich závěrečná zpráva plenárního zasedání Papežských misijních děl, které skončilo ve francouzském Lyonu.

Školky, dětské domovy, střediska pro děti ulice a lékařská centra pro novorozence - to jsou hlavní projekty, které mají zajistit lepší budoucnost dětem z misijních zemí. Největší finanční pomoc směřovala do Afriky a do Asie. Papežská misijní díla dětí podporovala také projekty křesťanské formace: stavbu katechetických center a náboženské publikace. Ze zvláštního fondu solidarity putovala pomoc do zemí zasažených živelnými katastrofami. Mezi nimi byly v loňském roce například Súdán, Uganda, Mongolsko nebo Peru.

Na setkání v Lyonu byla představena také zpráva o činnosti Papežského díla sv. apoštola Petra, jehož úkolem je shromažďovat pomoc, zejména materiální, pro formaci domorodých kněží v misijních zemích. V loňském roce z fondu čerpalo více než 80 tisíc seminaristů. V Africe se v současné době připravuje ke kněžství 52 tisíc seminaristů, v Asii kolem 21-ti tisíc.

Na výročním plenárním zasedání Papežských misijních děl byla schválena také nová statuta této instituce. Setkání se zúčastnil prefekt Kongregace pro Evangelizaci národů, kardinál Crescenzio Sepe, hlavní ředitel Papežských misijních děl, arcibiskup Henryk Hoser a 114 národních ředitelů misijních děl z celého světa.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.